Family Feiring Sesong

Nå er den her! Høsttakkefesten eller thanksgiving?

Er den norske høsttakkefesten den norske versjonen av den Amerikanske Thanksgiving?

Vel, høsttakkefest er en kirkelig fest som har blitt feiret i Den norske kirke siden 1899. Den blir feiret den 29 september, en søndag eller en hverdag etter innhøstingen. Så det vil da si at den offisielt allerede har blitt feiret i år (men ikke for meg). I Norge blir den feiret i forbindelse med Mikkelsmess. I USA er høsttakkefesten en nasjonal festdag, bedre kjent som Thanksgiving, men jeg finner ikke noe informasjon om at det er i forbindelse med Mikkelsmess I Usa.

I norsk kirketradisjon (i den norske kirke), setter de frem kornnek, grønnsaker, frukt og blomster under gudstjenesten. Enkelte menigheter tar også inn lokale industriprodukter.

Både Tekstbok for Den norske kirke (1918) og Ny høymesseliturgi (1977) har egen kollektbønn og egne tekster til gudstjenesten ved høsttakkefesten.

Ikke helt det samme, nei…

Så ja, det er nesten det samme som Thanksgiving. Bare nesten… I den Amerikanske historiepensum, blir man undervist en versjon av hva som skjedde mellom Pilegrimene og Indianere i 1620 og som førte til den første feiringen av thanksgiving samme året. Jeg vet ikke om det er en finere versjon av det som egentlig skjedde historisk, eller om det er en nøytral versjon av det som skjedde.

Uansett, så får den delen av historien som handler om Pilegrimene og Indianerne få være så flott som den er. Jeg kunne sikkert ha kommet med forskjellige aspekter på amerikansk thanksgiving, og linket til flere sider som har gode historiske fakta rundt dette, men der skal ikke jeg sette min fot idag?. Jeg skal ikke blande meg inn i den historiske delen og være en skikkelig fest bremse for en hver amerikaner som elsker å feire sin kjære, vakre Thanksgiving. Det var ihvertfall Abraham Lincoln som bestemte at Thanksgiving skulle feires den fjerde torsdagen i November, og da ble det sånn:)

Det er en kjempefin tradisjon som de fører videre hvert år. De spiser mye god mat og tilbringer en fin tid med venner og familie rundt seg omringet av god mat og nydelige dekorasjoner. Og så er de flinke til å uttrykke takknemlighet for friheten sin og alt de har (før de nesten tærer hverandre i filler som gribber dagen etter, når det er Black Friday?).

Hvor kom inspirasjonen min fra?

Bilde for inspirasjon…

På Facebook kom jeg over en post der dette tema kom opp, og det var en svært hyggelig dame som skrev: «Jeg har lyst til å starte tradisjon med høsttakkefest. Da med fokus på god mat fra norsk jordbruk og gode venner og familie og ikke minst takknemlighet for alt vi har i livet. Ikke adoptere den amerikanske, men lage en ny med inspirasjon fra positive sammenkomster, ideer og tankesett.»

Dermed bestemte jeg meg straks for at «Ja! Dette vil jeg også?????!» Akkurat det hun sa, sånn føler jeg det og. Så mine kjære venner, nå vil jeg og min familie starte en egen tradisjon i vårt hjem. Og jeg er så takknemlig for at vi bor i et fritt land der vi kan feire hva enn vi vil på den måten vi ønsker! Så snart kalenderen viser 01.desember, er det mye fokus på god mat og gaver frem til Jul. Da synes jeg at det er fint å sette av en tid før det, til å verdsette alt vi har som kommer fra jorda og havet. En tid til å være takknemlig for alle som bidrar til at vi kan gå på butikken og handle fra et veldig bredt utvalg av mat i alle slag. Jeg har jo overhodet ikke selv høstet noe av den maten vi spiser. Man kan kjøpe det meste for penger, men man kjøper ikke så lett arbeidsmoralen og viljestyrken til folk som vil jobbe for at vi skal få mat på bordet. (Joda, de får betalt, men de er flinke på det de gjør).

Hva ble det til, da?

Så selv om historiegrunnlaget for høsttakkefest og Thanksgiving er annerledes, vil jeg kombinere de to og lage en egen variant. Og den vil jeg feire siste søndagen i november måned hvert år. Siden jeg allerede har dekorasjonen på plass, er det bare å sette igang og planlegge måltidene og kanskje et lite show, for gjestene er allerede invitert?????!

Vil du feire høsttakkefest? Eller ikke? Evt hvilken versjon kjører du?

En liten snutt av sånne glitrende høstkvelder er jeg er så takknemlig for at finnes på vår jord❤️?

Xoxo

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *